Contact logo Private Area

Vand på Mars

Vand på Mars?


Fjerritslev er en hyggelig by i Nordjylland. Har du ikke været der fornylig, så prøv at få anledning til at komme der.

Lad mig nævne 2 grunde: strandene ved Jammerbugten er rigtig gode, og man kan få en rigtig god fornemmelse for vores solsystem ved samme lejlighed.

Foran kirken og turistkontoret starter planetjagten. En stor gylden kugle repræsenterer vores sol, og på landevejen ud til Grønnestrand er opstillet modeller af planeterne i korrekt målestoksforhold. Sågar vores måne er med - og Pluto regnes stadig som planet.

Gå en tur til Merkur, Venus og Jorden (pas på bilerne). Det tager kun et par minutter at nå ned til modellen af Jorden, og på den gåtur har man i målestoksforholdet bevæget sig flere gange hurtigere end lyset fra solen, der tager 8 minutter at nå Jorden. Den gåtur kan sætte tingene i perspektiv.

Lidt længere væk er Mars. På billedet her til venstre kan man skimte Mars som en lille metalkugle i midten, dækket af vand - det havde regnet om natten. Men billedet viser, at der er vand på Mars.

Resten af planeterne kommer så på vejen til Grønnestrand, men tag en cykel eller en bil til hjælp.

Hvor vejen ender finder man Pluto - om man nu vil kalde den en planet eller ej. Endnu en lille metalkugle. Kast et blik tilbage mod Fjerritslev, og tænk over hvor lidt planeterne fylder i solsystemet.

Smut så ned på stranden og tænk over, at det var den grænse vore forfædre kiggede på, inden de besluttede sig til at rejse ud og plyndre nogle englændere.